Onze wijnen

Bij Gallizia importeren wij de meeste wijnen zelf. Italië heeft namelijk wel tweeduizend verschillende druivenrassen waar wijn van wordt gemaakt. Zo is er altijd wel wat nieuws te ontdekken. Onze vinoloog kan erg blij worden van onbekende druivenrassen of onbekende streken die spannende wijnen voor onze winkel opleveren. Hij houdt geregeld wijnproeverijen en schrijft ook over onze wijnen op onze socials.

We werken graag samen met onderstaande wijnboeren, maar bieden uiteraard een veel breder assortiment.

Logo Colonnara
Gallizia verkoopt al heel lang de wijnen van Colonnara. Daar is een simpele reden voor: bij deze coöperatie maken ze een breed scala aan geweldige wijnen. Een van onze lievelingswijnen, de Cuprese Verdicchio, komt bij Colonnara vandaan. Daarnaast produceren ze hier ook geweldige bubbels (de Luigi Ghislieri). En vanaf de dag dat de rode Tornamagno bij ons op de wijnkaart verscheen was het een van de lievelingen van onze gasten. Sinds 2019 werken ze bij Colonnara volledig biologisch.
Logo La Distesa

Voordat onze vinoloog bij Gallizia in dienst kwam kende hij Corrado Dottori van La Distesa al een flink aantal jaren. Zij bleken elkaar te vinden in hun liefde voor muziek (Bruce Springsteen in het bijzonder) en wijn (die van La Distesa in het bijzonder). Het was dus alleen maar logisch dat Gallizia de wijnen van La Distesa zou gaan importeren. We hebben inmiddels een mooie groep vaste klanten die deze wijnen zeer geregeld in onze deli komt halen. La Distesa maakt alleen natuurwijnen, en wij zijn bijzonder trots dat wij deze exclusief voor Nederland importeren.

Tom bij La Distesa
Tom bij La Distesa
Rogier bij La DIstesa
Rogier bij La DIstesa
Onze relatie met wijnhuis Cecchetto gaat al heel lang terug. We werken graag met hun wijnen: ze zijn goed gemaakt, en bij Cecchetto gebruiken ze niet alleen internationale druivenrassen, maar ook het interessante inheemse ras raboso. Van de raboso maken zij een krachtige en complexe rode wijn, maar ook een heerlijke zoete wijn die heel goed combineert met oude kazen of toetjes op basis van chocolade. Hun pinot grigio werd een paar jaar geleden uitgeroepen tot de beste pinot grigio van Amsterdam. Elke keer als we hem zelf proeven snappen we nog steeds waarom dat zo is.

Carlo Revello e Figli

Het mooiste dat Italië als wijnland te bieden heeft: wijnen uit de DOCG Barolo in Piemonte. Rode wijn van wereldklasse. Bij Gallizia verkopen wij Barolo van het familiebedrijf Carlo Revello e Figli, gevestigd in het klassieke Barolodorp La Morra. Hun filosofie is om hun wijnen nog op de traditionele manier te maken en dat levert zuivere wijnen op. We proefden ze en waren meteen overtuigd dat we deze wijnen in ons assortiment wilden hebben; goed gemaakt en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Marco Capra Vini

Voordat onze vinoloog bij Gallizia kwam werken tipte hij ons de wijnen van Marco Capra uit Piemonte. Hij had ooit dit wijnbedrijf bezocht en had daar diverse goede wijnen geproefd. Het bleek een goede tip. Er worden inderdaad hele fijne wijnen gemaakt. Zo importeren we onder andere zijn Nascetta Conna, een witte wijn gemaakt van het inheemse druivenras nascetta. Weer zo’n fijne druif waar Italië patent op lijkt te hebben. Wat is het toch en fijn wijnland.

Punset

Je moet even wat moeite doen om bij wijnboer Punset te komen want het weggetje naar boven is smal en stijl, maar als je eenmaal boven staat dan is het uitzicht spectaculair. Je bent hier omgeven door wijnvelden, en op de volgende heuvel ligt het dorpje Neive te pronken. Dat “Punset” in dialect “mooie heuvel” betekent is dan ook meteen verklaard.

Bij Punset werken ze biologisch om het ecosysteem van de wijngaarden op deze mooie heuvel onaangetast te laten. En wat een goede wijnen komen er van die wijngaarden. Bij Gallizia verkopen we de Langhe DOC Nebbiolo en de Barbaresco DOCG Riserva Basarin.

Wil je een keer een glas goede nebbiolo proeven dan is de Langhe DOC Nebbiolo iets voor jou: complex en toch toegankelijk met tonen van rozenbottels, kruiden en gedroogde rozenblaadjes. De Barbaresco DOCG Riserva Basarin is het mooiste wat wijnen uit Barbaresco te bieden hebben: een enorme complexiteit, jong fruit, mooie houttonen en nog een heleboel meer. Drink ‘m bij volle wildgerechten of pasta met truffel. De Barbaresco DOCG Riserva Basarin kan ook heel mooi ouderen waarna de wijn je nog meer aroma’s zal geven.

Aresca

Roero Arneis DOCG en Gavi DOCG. Twee witte wijnen van naam. En toen we die van Aresca (derde generatie wijnmakers uit Piemonte) proefden wisten we meteen: die willen we in ons assortiment hebben. De wijnen worden gekenmerkt door fijne fruitigheid, goede afdronk en hun heerlijke drinkbaarheid. Probeer daar maar eens “nee” tegen te zeggen. Ons lukte dat in elk geval niet.

Azienda Agricola Fiorano

In een paradijselijk hoekje van de Marken maken Paolo en Paola biologische wijnen. Die verkopen we bij Gallizia al jaren om de simpele reden dat ze erg lekker zijn en ook op onze wijnkaart in Bar Gallizia prima combineren met diverse gerechten. Vanaf de introductie van de pecorino Donna Orgilla op onze wijnkaart is deze wijn er nooit meer af geweest. Daar is wat ons betreft alles mee gezegd.

Guidi 1929

Derde generatie wijnmakers in de Chianti Classico, de klassieke Chianti zone. We hebben lang gezocht naar een wijnmaker in dit gebied, en de beloning was groot toen we uiteindelijk de wijnen van Guidi 1929 proefden. Chianti’s zoals Chianti’s bedoeld zijn. Ook hun Vernaccia di San Gimignano overtuigde ons zeer. Je vindt hun wijnen zowel bij ons in de Deli als op onze wijnkaart in ons restaurant.

Le Marognole

Tussen Verona en het Gardameer, midden in het klassieke Valpolicella-gebied, ligt wijnhuis le Marognole. Hier maken Eleonora en Fabio een Valpolicella Classico DOC en een Amarone della Valpolicella Classico “Camporocco” DOCG die we bij Gallizia met veel plezier verkopen. De eerste wijn is soepel, fruitig en heeft een grote drinkbaarheid. De Amarone is een grootse, hartverwarmende, complexe en volle rode wijn die zeer breed inzetbaar is. We denken daarbij aan stoofvlees, oude kazen, maar ook aan bijvoorbeeld sachertaarten. Twee totaal verschillende wijnen die uit hetzelfde stukje Italië komen: wat kan wijn toch interessant zijn.

Le Mandolare

Vlak bij het schitterende dorpje Soave, omgeven door heuvels en heuveltjes vol wijnstokken, ligt wijnbedrijf le Mandolare. Het is een van de wijnhuizen waar we al heel lang mee werken. Dat heeft alles te maken met die ene wijn: de Monte Sella Soave Classico Superiore DOCG. Het is een van de wijnen waar mensen voor terug komen in onze bar en winkel. Soave op z’n mooist. Vol en toch delicaat, mooie tonen van hout, floraal en complex. Alleen al om deze ene wijn zijn we enorm trots dat wij Le Mandolare importeren.

Cantina Zamichele

Gelegen aan de zuidkant van het Gardameer, verdeeld over de gewesten Lombardije en Veneto, ligt de appellatie Lugana. Sinds een paar jaar is er hernieuwde interesse in dit wijngebied. En je hoeft maar een slok Lugana DOC van Cantine Zamichele (een ruim 100 jaar oud familiebedrijf) te proeven om te begrijpen waarom dat zo is. Het is een spatzuivere volle witte wijn met mooi tropisch fruit, gedragen door fijne zuren en mineraliteit. En daarmee verraadt de wijn meteen zijn herkomst: de warmte van overdag proef je in het gulle fruit. De koele lucht die ’s nachts van het Gardameer komt levert de fijne en frisse zuren. We waren er bij Gallizia na de eerste slok van overtuigd dat we iets geweldigs aan het proeven waren. En nog steeds verveelt de wijn ons niet. Je vindt de wijn zowel in de Deli als in ons restaurant.

Feudi di Guagnano

Derde generatie van wijnmakers diep weggestopt in Puglia, de hak van de Italiaanse laars. Daar waar de zomers heet en de winters mild zijn. En zo smaken hun wijnen ook: vol, rijp en krachtig, gemaakt van druiven die het prima redden in dit warme klimaat. We hebben het in dit geval over negroamaro en primitivo-druiven. Het zijn goed gemaakte wijnen met complexiteit en behaaglijkheid. Daarnaast zijn hun wijnen goed en breed inzetbaar in wijn-spijscombinaties.

Ca'Liptra

Klein en fijn wijnhuis (anno 2012) weggestopt in het buurtschap San Michele buiten Cupramontana in de Marken. Natuurwijn die gemaakt wordt in kleine oplages want meer dan acht hectares wijngaarden hebben ze niet. We hebben hun wijnen daarom niet altijd op voorraad. Maar als we ze hebben dan zijn we daar extreem trots op. We proberen elk jaar wat meer te krijgen want hun orange wijn (de Arancio) en de petilant naturel/petnat die zij maken zijn echt een aanwinst voor onze wijncollectie gebleken.

Tenimenti Grieco

Soms lopen dingen gewoon heel soepel: op zo’n typische Italiaanse zomeravond dronk onze vinoloog een glas wijn met een vriendin van een vriend. Zij kwam uit de regio Molise, het stuk van Italië dat zelfs de meeste Italianen niet kennen. Uiteraard ging het gesprek op een gegeven moment over wijn. Zij wist te vertellen dat Molise een inheems druivenras heeft dat alleen daar groeit; tintilia. Onze vinoloog heeft weinig nodig om dan meteen op onderzoek uit te gaan. En zo kwamen we uit bij wijnhuis Tenimenti Grieco. Het bleek een geweldige tip te zijn want die tintilia smaakte naar meer. We hebben daarom van dit wijnhuis een ruim assortiment wijnen staan. Zo verkopen we uiteraard de 200 Metri Tintilia, maar ook hele lekkere frisse bubbels voor op z’n typische Italiaanse zomeravond.

Cantine Madonna delle Grazie

Weggestopt in het diepe zuiden van Italië, in de regio Basilicata, ligt de uitgedoofde vulkaan de Vulture. Op de flanken van deze vulkaan groeien de druiven voor de wijnen van Cantine Madonna delle Grazie. Dit is het terrein waar de aglianico-druif zich helemaal op zijn plek voelt. Die druif levert krachtige en tannineuze wijnen met smaken van zwart fruit, kruiden, rokerige tonen en een zeer goede afdronk. Het lijkt wel of al die vulkaankracht in de wijnen is gekropen.

Voor de lekkerste Italiaanse delicatessen en wijnen in Amsterdam moet je op Javastraat 65 in Amsterdam Oost zijn.